Newsletter subscribe

Pojmovnik, Životni ciklus projekta

Životni ciklus projekta

Objavljeno: 08/03/2016 u 09:39   /   Napisao   /   comments (0)

Projekat tokom svog veka prolazi kroz pet životnih faza: Iniciranje (Pokretanje), Planiranje, Implementacija, Monitoring i kontrola, Zatvaranje projekta. Tokom ovih faza projektni tim i projekt menadžer isporučuju (deliver) određene celine na projektu. Isporuke (deliverables) projekta i faze životnog ciklusa ne poklapaju se i nisu podudarni. Isporukama na projektu bavi se projektni tim, dok se upravljanje životnim ciklusom projekta postavlja kao glavni zadatak projekt menadžera. 

Same faze životnog ciklusa projekta takođe nisu jasno odeljene. U samom početku projekta istovremeno kreću prve četiri faze, koje se onda pružaju tokom razvoja projekta. Fazu Iniciranja završavamo kada isporučimo projektnu povelju, tj. kada odredimo glavne elemente projekta i kreiramo sliku projekta u malom. U inicijalnoj fazi projekta mi određujemo definiciju projekta (Definition) i kako će projekat izgledati u svojim najvažnijim elementima (Design).  

Nakon toga se širi ciklus Planiranja, koji traje sve do zatvaranja projekta, jer je planiranje stalna aktivnost na projektu i radi se neprekidno. Ipak, u projektnoj fazi Planiranja, glavni deo posla u vezi sa planiranjem završavamo kada isporučimo detaljan projektni plan. Projektno planiranje projektni tim prepoznaje kao aktivnosti na razvoju projektne matrice (Development) i na razvrstavanju delova projekta (Deployment), uključujući i njihovo delegiranje svakom članu projektnog tima.  

U trećoj i četvrtoj fazi, koje su istovremene, ali logički različite, tj. u fazi Implementacije i Monitoringa & kontrole uglavnom isporučujemo izveštaje o napretku projekta, promene projekta u odnosu na rizike, promene projekta u odnosu na izmene opsega, kao i same rezultate projekta

Peta i poslednja faza projekta je faza Zatvaranja projekta. U toj fazi, projektni tim konačno otprema (Departure) projekat sponzoru, odnosno vlasniku projekta i projektnim korisnicima. Projekat je otpremljen kao dobro tj. kao određena korist, što se potvrđuje i finalnim izveštajem sponzoru projekta. U fazi zatvaranja projekta projektni tim arhivira dokumentaciju projekta i utvrđuje koje su naučene lekcije projekta (Lessons learned).

Dakle, da sumiramo:

Životni ciklus projekta sadrži sledeće faze i o tome se stara, tj njima upravlja projekt menadžer:

a) Iniciranje

b) Planiranje

c) Implementacija / Monitoring & Kontrola

d) Zatvaranje projekta

Tokom svih faza projekta, projektni tim sa projektnim menadžerom isporučuje sledeće celine projekta ili 5D (Definition, Design, Development, Deployment, Departure):

a) Projektna povelja

b) Projektni plan

c) Izveštaji o napretku projekta

d) Promene projekta (rizici, opseg)

e) Rezultati projekta

f) Finalni izveštaj

g) Arhiva projekta

h) Naučene lekcije na projektu.


A.Đerić

Objavljeno 8. marta 2016. 

 

Comments (0)

write a comment